Boks, iki kişinin boks hakemi gözetiminde karşılıklı yumruklaştıkları ve birbirlerini nakavtla ya da puanla yenmeye çalıştıkları spor müsabakasıdır. Belden aşağıya ve enseye vurmak, sporcunun kendi etrafında 180 derece dönmesi, avuç içi (boks eldiveni'n beyaz boyalı bölgesi harici) vurmak, ses çıkarmak uyarı almasına neden olur, üç uyarı bir ihtar (-1 puan) alınmasına neden olur. Amatör boksörler 227 gr ağırlığında, profesyonel boksörler ise ağırlığı 170-283 gr arasında değişen eldivenler kullanırlar. Profesyonel boksörler yalnızca şort, amatör boksörler ise şort ve atlet giyer. Hem amatör hem de profesyonel boksörler karşılaşmada diş ve kasık koruyucuları kullanırlar. Amatör boksörler ayrıca koruyucu başlık da takarlar.
(BOKSUN İNSAN ÜZERİNDE FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK ETKİLERİ)
Tarihe bakıldığında en eski sporlardan biri olduğunu görmekteyiz.
İlk olimpiyatlardan (MÖ 776) beri tüm yarışmacı organizasyonlarda bir şekilde yerini alan boks,
coğrafi ve kültürel olarak birbirinden uzak görünen Sümerler ve Antik Yunan’ı; Hititlerle Antik Mısır’ı aynı karede birleştirebilen etkin ve günümüzde halen popülerliğini sürdürebilen bir branştır.
O dönemlerden bugüne, halen spor endüstrisinin hatrı sayılır ekonomisini ve insanların ilgisini elinde tutması da ilkçağlardan bu yana gelen köklerine dayanmaktadır.
O dönemler için bir veya bir kaç hakem eşliğinde aynı sıklette olan iki eşit rakibin yarıştığı karşılaşmalar, sanayi devrimi sonrasında sporda yaşanan gelişmeler ( 1896’da Pierre de Coubertin’in Atina’da düzenlediği ilk modern olimpiyatlar) ve daha önemlisi insan hayatına verilen değer, sporcu sağlığına verilen önemin artması neticesinde bugüne gelindiğinde hala en tedbirli, önleyici ve eşit branşlardan biridir.
Ülkemizin son yıllarda kazandığı büyük ve gurur verici başarılar da bu branşa olan ilgiyi artırmakta ve
müsabık olma isteği olmayan bireylerde de gerek kendini savunma, gerek kardiyo antrenman metodu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Basitliğindeki güzelliğin bizi cezbettiği estetik harikası boksun, tüm vücudu çalıştıran bir disiplin, bir doktrin; bir hayat tarzı olduğunu daha önce tatbik etmiş herkes bilir.
Boksa başladıktan sonra yeme – içme alışkanlığını, uyku düzenini ve hatta diğer branşlarındaki antrenmanlarını boksa göre şekillendiren çok örneğe şahit oldum.
En başta belirttiğim fiziksel ve psikolojik faydalarına gelirsek:
Kondisyon ve dayanıklılığı artırarak kalp-damar/solunum sistemimizi güçlendirdiği gibi hareket ve antrenman bilimlerinde ince kas becerisi olarak adlandırdığımız el-göz koordinasyonuna yardımcı olur.
Dikiş nakıştan merdiven inip çıkma performansınıza kadar faydasınız görebilirsiniz.
Kuvvet, kuvvette devamlılık ve patlayıcı gücünüzü artıracak ve diğer branşlarınıza mutlaka katkısı olacaktır. Özellikle Fitness’da kullanılan itiş hareketleri bunlara örnek verilebilir.
Fiziksel etkilerinde en merak edileni en sona bıraktım… Kalori yakma:
Antrenman süresinin çoğunda yüksek nabızlarda antrenman yapacağınız için mutlak suretle, çok kısa sürelerde yüksek kalori yakma hedefinize ulaşacaksınız.
Psikolojik faydalarına gelirsek:
Stres seviyeniz kısa sürede düşecek, günlük dertleriniz boks eforu sayesinde bir nebze de olsa sizi rahat bırakacaktır.
Sabır ve disiplin sahibi olmanıza vesile olacak. Bazen, doğru tekniği oturtmak için saatler ve belki de haftalarca aynı şeyi uygularken bulacaksınız kendinizi ve zaman içerisinde mükemmel teknik sahibi olduğunuzda bu yolu diğer problemlerin de çözümünde kullanacaksınız. (Tecrübemle sabit)
Pratiğinize ve potansiyelinize bağlı özgüveniniz artacağı için istemeseniz bile, sizi daha girişken, sosyal ve iletişim becerisi yüksek birisi yapacaktır.
Soyut düşünmeye ilginiz artabilir:
Ben geometri ve fizik derslerini boks sayesinde sevmiştim. Açılar, boşa almalar, pivotlar, eskivler…
Bir gün bakarsınız sözelci/eşit ağırlıkçıyken içinizdeki sayısalcı boks sayesinde ortaya çıkar.
Son olarak belki de en önemlisi öfke kontrolünüze olumlu katkısı olacak.
En şiddetli ortamlarda bile sakin kalabilmeyi öğrenebileceğiniz gibi her zaman çözüm odaklı olacak, haklıyken haksız duruma düşmeyeceksiniz. Gündelik hayatta gözünüze batan bir çok şey artık sıradan ve hatta cevap bile verilmeyecek bir seviyeye gelecek ve bu olduğu gün belki de bu yazıyı okuyup boksa başladığınız için kendinizi şanslı sayacaksınız.